четвер, 28 січня 2016 р.

День пам'яті героїв Крут



  Наприкінці січня кожного року суспільну увагу в Україні привертає епізод, що стався в розпал революційного перелому 1917 – 1920 років – до бою під Крутами. 

   Відтворити хід подій того дня в деталях непросто, оскільки навіть відомості самих учасників носять суперечливий характер. Цей бій тривав понад 5 годин. Він відбувався на залізничній станції Крути 29 січня 1918 року між більшовицькими військами Михайла Муравйова та об’єднаними військами юнкерів 1-ї Київської юнацької школи ім.Б.Хмельницького та першої сотні новоствореного Студентського куреня під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка під час наступу на Київ військ Муравйова.

  
І хоч бій під Крутами не мав визначального воєнного значення, для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежність України.
  В Україні відзначення бою під Крутами розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України, Студентської спілки, інших національно-демократичних організацій у Крутах було встановлено березовий хрест і проведено перший невеличкий громадський мітинг.
На державному рівні вшановувати пам’ять героїв Крут почали в Україні лише 2004-го. За рік перед цим, у січні 2003-го, Леонід Кучма підписав розпорядження «Про вшанування пам’яті героїв Крут». У багатьох містах України почали встановлювати пам’ятні знаки, в школах проводити вечори, присвячені цим подіям.
  Відомий кожному вірш Павла Тичини «Пам’яті тридцяти» був написаний у 1918 році, він присвячений студентам, загиблим під Крутами.
На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців.
Славних, молодих…
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадника рука? —
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка…
На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! —
Понад все вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих. —
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.


Немає коментарів:

Дописати коментар