неділю, 10 січня 2016 р.

У 2016 р. - 20 років українській гривні


Цікаві факти:

·        У вересні 2008 року, комісія з естетики Міжнародного Фінансового Банку (IFB, Швейцарія) визнала українську гривню найгарнішою валютою у світі. Вона обійшла понад 50 інших "суперниць" з усього світу.

·        Станом на листопад 2015 року, за даними НБУ в готівковому обігу перебуває 2,8 млрд штук гривневих банкнот загальною вартістю в 295,7 млрд гривень. Таким чином, в середньому, на одного українця припадає 64 банкноти загальною вартістю в 6758 грн. На першому місці за кількістю в обігу перебуває банкнота номіналом 200 гривень (535,4 млн штук), на другому − 100-гривнева (476,4 млн штук), а третю позицію займає 1 гривня (441,4 млн штук)

·        Гри́вня ( код — UAH) — національна валюта України. Відповідно до Указу Президента України Леоніда Кучми та статей 99 і 102 Конституції України протягом 2—16 вересня 1996 року в Україні була проведена грошова реформа. В обіг введено національну валюту України гривню та її соту частку — копійку. Літерний код валюти — UAH, цифровий код — 980, скорочена назва — грн.

500 гривень — номінал грошових купюр УНР, що ходили у 1918-1920 роках, а також монет і банкнот незалежної України, введених в обіг 15 вересня 2006 року.  На аверсному боці банкноти розміщено портрет видатного українського філософа і вченого Григорія Сковороди. На реверсному боці банкноти розміщено зображення будівлі староакадемічного корпусу Києво-Могилянської академії.
 
 






  200 гривень — номінал грошових монет і банкнот незалежної України, введених в обіг 22 серпня 2001 року. На аверсному боці банкноти з правого краю розташоване портретне зображеня видатної української поетеси Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки). На реверсному боці банкноти, у центральній її частині, розміщено гравюрне зображення В'їзної вежі Луцького замку.

 








  100 гривень — номінал монет і банкнот незалежної  України. На аверсному боці банкноти ближче до правого краю розміщено графічне зображення видатного українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка. На реверсному боці банкноти по центру розміщено гравюрне зображення ансамблю Софійського собору у Києві.
                                                         




50 гривень — номінал монет і банкнот незалежної України. Банкнота введена в обіг 29 вересня 2004 року. На аверсному боці банкноти ближче до правого краю розміщено портрет видатного українського історика та громадсько-політичного діяча Михайла Грушевського. На реверсному боці банкноти по центру розміщено гравюрне зображення будинку Верховної Ради України.

 







20 гривень — номінал монет і банкнот незалежної України. На аверсній стороні банкноти ближче до правого краю знаходиться графічне зображення Івана Франка. На реверсному боці банкноти по центру розміщено зображення Львівської опери. Банкнота введена в обіг 1 грудня 2003 року.

 







10 гривень — номінал грошових купюр незалежної України. На аверсному боці купюри зображено портрет гетьмана Івана Мазепи, на реверсному — Успенський собор Києво-Печерської Лаври. На думку деяких експертів, обличчя Івана Мазепи насправді «змальоване» з портрета його наступника — Пилипа Орлика. Введена в обіг 1 листопада 2004 року.

5 гривень — номінал грошових купюр сучасної України. Уведено в обіг 14 червня 2004 року. На лицевій стороні праворуч зображений Богдан Хмельницький. На зворотній стороні зображена Іллінська церква в Суботові. Дизайн обох сторін доповнюється орнаментами. 

 







2 гривні — номінал грошових купюр сучасної України. Купюри двох гривень зразка 2004 року були виготовлені на Банкнотно-монетному дворі Нацбанку України у 2004 і 2005 роках. На аверсній стороні праворуч розташоване графічне зображення Ярослава Мудрого, у центрі — грошова одиниця гривня періоду його правління, а на реверсній — зображення Собор Святої Софії в Києві, праворуч від якого розміщена художня композиція, що включає військове спорядження, предмети побуту й елементи декору часів Ярослава Мудрого, а також збірник законів «Руська Правда». Дизайн обох сторін доповнено орнаментами. Введена в обіг 1 грудня 2004 року.



 







1 гривня — номінал грошових купюр сучасної України. Введена в обіг 22 травня 2006 року. На аверсній стороні праворуч розташоване графічне зображення Володимира Великого, у центрі — зображення святих, а також сітка з цифрами «1», а на реверсній — зображення Граду Володимира в Києві, праворуч від якого розміщена художня композиція, що включає військове спорядження, хрест і елементи декору часів Володимира Великого.








Немає коментарів:

Дописати коментар